Rettsal

Procedurens regler og retorik i praksis

- fra forskningsprojektet "Proceduren som frit foredrag"
  • Klasseundervisning

Deltagerne vil blive introduceret til proceduren og mundtlig retssagsbehandling og få inspiration og redskaber til at udvikle procedurens indhold og form. Målet er en klar og overbevisende procedure, der samtidigt respekterer og udnytter retsplejelovens begrænsninger og muligheder. Kurset tager udgangspunkt i en nyudviklet procedureguide, et fleksibelt forberedelsesredskab, der kan anvendes i alle proceduresituationer.

Indhold

Der er mange veje til dom, og hvad, der er det rigtige for én advokat, kan være forkert i en anden sag. Eller for en anden advokat.

Derfor sigter undervisningen ikke på at præsentere én rigtig model, men derimod at opbygge deltagernes ”forrådskammer af muligheder”, så man kan træffe de rigtige valg i en given situation.

Fra indholdet:

  • Mundtligheden i retsplejen: Procedørens chance
  • Det frie foredrag: Den retshistoriske kilde til bestemmelsen
  • Regler og retspraksis og procedurens retlige normering: Hvad kan og skal man, og hvad må man (ikke)?
  • Retten som retorisk situation: Retssagsførelsen er helt sin egen, hvilket kræver en særlig retorik, forskellig fra andre uenighedssituationer
  • Processtrategi: Fundamentet med betydning for procedurearbejdet
  • Proceduren skal overbevise: Men hvordan sikre? De to veje til en overtalelse af tilhøreren
  • Dommeren som publikum: Hvad ønsker dommeren, og hvad tæller med i vægtskålen?
  • Komposition: Indledning med fylde, metakommunikation, dialogisering
  • Argumentation: Slutningslogikken og den praktiske realitet
  • Sproget: Hvad virker, og hvad forstyrrer?
  • Procedurens prosodi: Tryk, tonegang, tempo, pauser og andre udtrykselementer
  • Manus eller impro: Levende oplæsning og økonomisk improvisation
  • Stemmen og kroppen: Træning og opvarmning
  • Koreografi og scenografi: Brug af rummet og dets indregning
  • Rekvisit: Et slagvåben eller en model kan sige mere end mange ord
  • Teori og empiri fra discipliner som retorik, socialpsykologi, retssociologi og talelære.

De enkelte elementer bygger på råd og anbefalinger fra et større antal erfarne procedører og dommere, indsamlet af underviserne i forskningsprojektet Proceduren som frit foredrag – regler og retorik for procedører, der udkommer fra DJØF forlaget.

Undervisningsform

Mellem vore oplæg vil der være indflettet mindre praktiske øvelser, så der også gøres egne erfaringer. Man lærer i nogle tilfælde bedst gennem praksis, og på kurset vil vi gerne skabe et kursusmiljø, hvor erfaringsudveksling og dialog er en selvfølge.

Inden kurset vil vi bede deltagerne gennemlæse en sag og svare på et par spørgsmål pr. mail. Under kurset udleveres kursuskompendium.

Man forlader kurset med svar på nogle af sine medbragte spørgsmål og med den nævnte Procedureguide, der i de kommende sager vil støtte procedøren i at gøre sig de relevante overvejelser.

Målgruppe

Alle, der procederer eller har planer om det, både civile sager og straffesager.  Kurset er tilrettelagt, så der vil være udbytte for alle, uanset erfaringsniveau.

Fagområde
  • Retssager, procedure og voldgift

Praktiske forhold

Dato
17. juni 2024 09:30–16:30
Lektioner
7 lektioner ifm. obligatorisk efteruddannelse for advokater
Sted
IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V.
Pris
6 750,- ekskl. moms

Undervisere

Generelle betingelser 

Pris

Alle priser er ekskl. moms, men inkl. kursusmateriale.

Tilmelding

Du kan tilmelde dig kurserne indtil kursusstart. Vi anbefaler dog, at du tilmelder dig tidligt, da alle kurser har begrænset deltagerantal og vi derfor ikke kan garantere en plads ved sen tilmelding.

Aflysnings- og afbestillingsbetingelser

Du kan afmelde dig vederlagsfrit indtil 10 hverdage før kursets start, hvis vi modtager din afmelding senest kl. 10.00 på seneste afmeldingsdag. Når der er mindre end 10 hverdage til kursets start, er din tilmelding bindende og vi kan desværre ikke tilbyde at refundere dit kursusgebyr - uanset årsag. Du er dog altid velkommen til at sende en kollega, der kan overtage din plads, hvilket er vederlagsfrit.

Vi forbeholder os ret til at aflyse kurser indtil 2 uger før kursets start i tilfælde af for få tilmeldte kursister. Ved force majeure, sygdom el. lign. kan der i yderste tilfælde aflyses tættere på kursusstart. Ved aflysning af kurser fra Advokaternes HRs side, tilbydes plads på et nyt kursus eller refundering af  det fulde kursusbeløb, men vi dækker ikke eventuelle omkostninger ved aflysning af transport, hotel o.lign.

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail og få løbende opdateringer om nye kurser og aktiviteter.

Er du også intersseret i vores nyhedsbrev om